marți, 26 octombrie 2010

UN MEDIESEAN, CERCETAT PENTRU CONSUM DE DROGURI, SOLICITA LEGALIZAREA MARIJUANEI




Ilie Vasile Lulciuc din Mediaş (foto), reţinut în “lotul Potra” pentru infracţiuni legate de cultivarea, consumul şi desfacerea de droguri uşoare, nu se sfieşte câtuşi de puţin să se afişeze cu respectiva “anatemă”. Pe luneta superbei sale limuzine, un Lincoln Navigator înmatriculat în SUA, cel în cauză are postat un desen însoţit de un mesaj explicit: “Legalizati marijuana”. Luni la prânz, Lulciuc, proprietarul unei fabrici de încălţăminte situate pe strada Pictor Theodor Aman din Mediaş şi aflate în pragul falimentului, a fost surprins la volanul respectivului jeep, după ce a ieşit dintr-un local de fiţe – acolo unde îşi face veacul în ultimul timp – din apropierea gării. Legat de reţinerea şi apoi de cercetarea în stare de libertate a acestuia, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia preciza la vremea respectivă că “Referitor la recursurile inculpaţilor Lulciuc Ilie Vasile, Szasz Mihai şi Vătavu Vasile:

În cauză există anumite indicii, şi în privinţa acestora, în legătură cu comiterea infracţiunii prev. de art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000 modificată, aspect reţinut în mod judicios de prima instanţă, cu referire la probele administrate până în acest moment.
Conform declaraţiilor date, toţi cei trei erau consumatori de cannabis, asociindu-se uneori pentru a cumpăra cantităţi mai mari de drog de la inculpatul Cîmpean, având în vedere modalitatea în care vindea acesta, sau îşi ofereau unul altuia cannabis.
La percheziţiile domiciliare efectuate s-au găsit diverse cantităţi de substanţe vegetale, despre care au declarat că este cânepă sau cannabis.
Nu s-a demonstrat însă că inculpaţii menţionaţi se ocupau de comercializarea cannabisului sau că ar fi atras în rândul consumatorilor şi alte persoane, pentru a fi relevat pericolul concret pentru ordinea publică pe care l-ar prezenta continuarea cercetărilor cu inculpaţii în stare de libertate.
De asemenea, nu s-au evidenţiat elemente din care să rezulte concluzia că inculpaţii acţionau coordonat, sau că aveau roluri bine stabilite, conform art. art. 2 lit. a din Legea nr. 39/2003, pentru a putea fi reţinute indicii în legătură cu comiterea infracţiunii prev. de art. 7 din Legea nr. 39/2003.
Având în vedere şi dispoziţiile art. 5 paragraful 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, precum şi jurisprudenţa CEDO(McKay c. Regatului Unit) Curtea arată că în momentul în care este chemată să decidă cu privire la starea de detenţie a unei persoane, autoritatea judiciară este obligată să ia în considerare şi posibilitatea unei măsuri alternative.
Faţă de aceste împrejurări, analizând şi circumstanţele personale ale inculpaţilor menţionaţi şi faptele concrete reţinute în sarcina fiecăruia, Curtea apreciază că o măsură preventivă neprivativă de libertate corespunde scopului reglementat de art. 136 C.pr.pen., sens în care recursurile formulate vor fi admise, în baza art. 385 ind. 15 pct. 2 lit. d C.pr.pen”. Fără niciun fel de conotaţii, considerăm că recenta campanie declanşată de politicianul ţărănist Ioan Ivan ar trebui să-l aibă în vedere, ca invitat, în primul rând, pe numitul Ilie Vasile Lulciuc, cel mai în măsură să-i conştientizeze pe tineri în legătură cu efectele consumului de droguri. Restul e doar…vânare de vânt!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu