marți, 16 noiembrie 2010

ROMANII SUNT MARI CONSUMATORI DE CIOCOLATA...PORNOGRAFICA!






În România, absolut tot ce are trimitere la sex se consuma pe nerăsuflate. Nu face excepţie de la regulă nici măcar ciocolata “porno” care se produce într-un atelier minuscul situat pe strada Cetăţii nr. 13 din oraşul sibian Cisnădie. Efectiv, nimic din zonă nu trădează faptul că acolo s-ar afla o asemenea societate comercială care realizează sortimente de ciocolată şi praline unice în România. Între acestea, celebră rămâne însă “varianta” dedicată…îndrăgostiţilor. Ea cuprinde scene din Kamasutra, mai bine spus dulci poziţii sexuale servite iubăreţilor indiferent de vârstă. Evident că la fel de solicitate de clienţii din reţeaua “HORECA” (hoteluri, restaurante şi catering) sau a supermarketurilor de pe întreg cuprinsul ţării sunt şi cărţile poştale, puzzle-urile, CD-uri, tablourile, inimioarele sau cizmuliţele, evident toate din ciocolată, ultimele două sortimente cu foiţe comestibile de argint ori aur de 22 de karate. Din “panoplia” firmei nu lipsesc însă nici sorimentele de “fiţe” numite “Fusion”. E vorba de praline umplute cu boia de ardei iute, piper ori sare de mare, după cum ne-a declarat patronul ciocolateriei, Florin Balan, în vârstă de 47 de ani. “Imediat după Revoluţie, am început activitatea în branşă ca director al firmei timişorene Kandia, unde am deprins tainele acestei meserii. Ulterior m-am perfecţionat şi în străinătate, în primul rând în Belgia, acolo unde se află cea mai renumită firmă de profil din lume, Callebaut. Despre procesul tehnologic, Florin Balan susţine că este unul extrem de simplu. “ Materia primă numită caleţi, în fapt dropsuri sau tablete de ciocolată brută este topită la 45 grade Celsius, după care pentru precristalizare se introduce în temperatoare. Urmează turnarea în cochilii de praline sau figurine de ciocolată, umplerea cu diverse creme, aduse tot din Belgia, închiderea cochiliilor iar înainte de ambalare, trecerea acestora printr-un tunel cu raze ultraviolete şi infraroşii pentru sterilizare. În prezent realizăm cam 60-70 de sortimente de praline şi tot atâtea de figurine, pentru tot felul de ocazii: Paşti, Crăciun, 8 Martie, Valentine’s Day, ori evenimente de familie: nunţi, botezuri, aniversări”. În exclusivitate, Florin Balan a declarat că “ în România nu există, precum în Occident, o cultură a ciocolatei, de aceea am decis ca, împreună cu directorul Muzeului Naţional Brukenthal, Sabin Luca să realizăm o ciocolată pentru cultură. Lansarea, în urmă cu doi ani, a ciocolatei purtând numele fostului guvernator al Transilvaniei, Samuel von Brukenthal, în varianta clasică cu lapte dar şi o alta de lux cu cremă de rom şi orez expandat, reprezintă doar un prim pas. Vor urma alţii, în speţă realizarea de cu prilejul diverselor evenimente ce vor fi organizate la Sibiu, cum ar fi lansări de colecţii, târguri, expoziţii. Un exemplu în acest sens va fi realizarea, bineînţeles din ciocolată, a unor reproduceri la scară a tablourilor. Oamenii trebuie însă să fie conştienţi că asemenea vor fi destul de costisitoare întrucât implică utilizare unor matriţe, cu toate din import, evident foarte scumpe, pentru că sunt de serie mică sau chiar unicate”, a adăugat “maestrul” ciocolatei sibiene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu