duminică, 10 august 2014

PE CEL MAI BOGAT POLITICIAN LOCAL, SENATORUL VIOREL ARCAŞ, ÎL DOARE FIX ÎN COT DE MEDIAŞ: EL VREA SĂ "TOACE" 3 MILIARDE DE LEI VECHI DE LA BUGET, PENTRU DEMERSUL UTOPIC AL REFERENDUMULUI DE DEMITERE A PRIMARULUI!

Preşedintele PSD Mediaş, senatorul Viorel Arcaş, se crede pe cai mari, motiv pentru care o ţine într-una cu referendumul de demitere al primarului Teodor Neamţu. Vineri, cel mai bogat politician din Mediaş (deţine trei terenuri, trei case, un spaţiu comercial, două autoturisme de lux, acţiuni şi conturi în bancă de aproape un milion de euro!) a organizat o nouă conferinţă de presă, prilej cu care a anunţat că se va ralia demersului societăţii civile de strângere de semnături pentru organizarea respectivului referendum. Unul dintre cititorii blogului "Adevărul verde în faţă" susţine că organizatorul comitetului de iniţiativă este "trubadurul" Ioan Ivan (facsimil). Păi, dacă un îmbuibat de la SNTGN "Transgaz" SA Mediaş, politician de două parale şi, pe deasupra, "abonat" la banii publici prin cooptarea trupei sale "Motto" (cea mai în vogă, la el în familie!) în cadrul diverselor manifestări culturale organizate de municipalitate, este liderul unei acţiuni fără precedent în România, atunci chiar că s-a întors lumea pe dos! În mod evident că, în spatele folk-istului, ex-candidat ţărănist la funcţia de primar, stă Viorel Arcaş (cu care de altfel s-a întâlnit înaintea conferinţei de presă!), cel care deja şi-a creionat "scenariul" în urma căruia să obţină cele 10-12.000 de semnături necesare pentru organizarea referendumului, respectiv 25 la sută dintre persoanele cu drept de vot din Mediaş şi tot atâtea din satul aparţinător, Ighişu Nou: le va spune medieşenilor că trebuie să semneze în dublu exemplar pentru prezidenţiabilul PSD, Victor Ponta, urmând ca, apoi, una dintre liste să o folosească pentru referendum! Dincolo de utopia respectivului demers (care nu s-a materializat niciodată în România) trebuie subliniat tupeul unui politician care, în 10 ani nu a făcut efectiv nimic pentru locuitorii municipiului de pe Târnava Mare. Să mergi şi să soliciţi prefectului (în eventualitatea strângerii semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului din Mediaş căruia nu are a-i reproşa comiterea de abuzuri şi ilegalităţi ci modernizarea oraşului - cu disconfotul aferent!) denotă doar rea-credinţă şi spirit de răzbunare! În loc să-i solicite şefului său de partid, Ioan Cindrea, demararea construirii de incubatoare de afaceri pe platforma industrială Automecanica, precum şi la Copşa Mică, (aşa cum a promis în campania electorală), senatorul Viorel Arcaş se zbate doar pentru prosperitatea familiei sale.
Oare câţi medieşeni cunosc faptul că politicianul atât de "atent" la problemele localnicilor, cu un salariu anual al familiei de aproape 1,5 miliarde de lei vechi, deţine un spaţiu comercial (în suprafaţă de aproape 300 m.p.), în imediata apropiere a firmei la care a funcţionat ca director economic, respectiv pe strada Aurel Vlaicu nr.43 (foto) de unde încasează anual încă aproape un miliard de lei vechi?! Ei, bine, obişnuit cu miliardele de lei vechi, Viorel Arcaş, dintr-o ambiţie deşartă (aceea de a avea şi PSD-ul un primar al său, la Mediaş, după zece ani de mandat al senatorului în fruntea social-democraţilor), este gata să "toace" de la bugetul local trei miliarde de lei vechi (atât cât a costat organizarea scrutinului din iunie 2012, la Mediaş)! Efectiv banii respectivi ar fi aruncaţi pe...apa sâmbetei, în condiţiile în care procedura de demitere a unui primar este aproape imposibil de materializat. Astfel, Legea nr. 286/2006 pentru modificarea şi completarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 (publicată în Monitorul Oficial nr. 621 din 18 iulie 2006) prevede că mandatul unui primar poate înceta şi ca urmare a unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia [art. 73 alin 1]. Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei/oraşului/municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivităţii locale sau a neexercitării atributiilor ce îi revin. Organizarea referendumului trebuie solicitată de cel putin 25% dintre locuitorii cu drept de vot [procentul trebuie realizat în fiecare dintre localităţile componente ale comunei, oraşului sau municipiului], iar cheltuielile cu referendumul se suportă din bugetul local. Referendumul este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puţin jumatăte plus unu din numărul total al locuitorilor cu drept de vot, iar mandatul primarului încetează înainte de termen doar dacă s-a pronuntat în acest sens cel puţin jumatăte plus unu din numărul total al voturilor valabil exprimate. Ar fi bine să ia aminte toţi cei care se hazardează la un asemenea demers că, practic, el nu are sorţi de izbândă, la urne trebuind să se prezinte peste 20.000 de medieşeni (ba chiar 25.000 dacă se iau în considerare vechile liste, neactualizate!) Cu alte cuvinte, doar bani şi eforturi consumate în van, doar pentru ca senatorul Arcaş şi "geniul de neînţeles" Ivan, să-şi încordeze şi să-şi arate muşchii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu