marți, 2 septembrie 2014

A ÎNCEPUT MECEFF 2014. DE-ACUM VORBESC MUZELE, IAR ARMELE TREBUIE SĂ TACĂ!

Marţi, 2 septemrie, a debutat la Mediaş, cea de-a patra ediţie a Festivalului de Film Central European MECEFF, o manifestare născută pe timp de criză din "nebunia" regizorului Radu Gabrea, aşa cum caracteriza respectiva iniţiativă (una plină de efort şi implicare), primarul municipiului de pe Târnava Mare, Teodor Neamţu. În discursul de la conferinţa de prezentare a evenimentului, edilul-şef a ţinut să remarce faptul că - exceptând "Adevărul verde în faţă", nelipsitul partener media al festivalului! - absolut niciun reprezentant al presei locale nu a "binevoit" să onoreze invitaţia organizatorilor.
Semn că, potrivit primarului în exerciţiu, mass-media locală continuă doar să caute scandaluri, nefiind interesată de promovarea unor acte de cultură, la care participă importante personalităţi din România precum Horia Barna, din cadrul Institutului Cultural Român, actorul Mircea Albulescu, ori jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Din păcate, tocmai mentorul festivalului, Radu Gabrea, nu a putut fi prezent la festivitatea de deschidere, din cauza unei intervenţii chirurgicale suferite recent, însă acesta a ţinut să transmită că nu va lipsi de la festivitatea de premiere, programată sâmbătă seara.
MECEFF 2014, având drept temă "25 de ani de la căderea comunismului" va însemna un regal cinematografic cuprinzând circa 55 de filme, difuzate în patru locaţii (Piaţa Primăriei, Sala Traube, Cinema Mediensis şi Sinagogă), în ultima dintre acestea putând fi urmărite producţii de limbă idiş din anii '30-'40. Personal, consider că debutul acestui festival reprezintă "Ştirea zilei", pentru o comunitate relativ mică, nevoită să asiste, aproape zi de zi la dispute politice, la discursuri politicianiste, la scandaluri întreţinute sau chiar "fabricate"!!! Deci, domnilor politicieni, vă rugăm puţină linişte, pentru că, timp de 5 zile (2-6 septembrie 2014) vor vorbi muzele iar armele trebuie să tacă!!! Iată mai jos şi expozeurile Victoriei Cociaş (directorul MECEFF), respectiv ale primarului Mediaşului, Teodor Neamţu.

Un comentariu: