miercuri, 24 august 2011

IATĂ CÂTEVA DINTRE FILMELE AFLATE ÎN COMPETIȚIE LA FESTIVALUL CENTRAL-EUROPEAN DE FILM DE LA MEDIAȘ


În perioada 5-11 septembrie 2011 se va desfășura în municipiul de pe Târnava Mare prima ediție a Festivalului de Film Central-European, prilej cu care vor fi acordate patru premii a căror valoare nu a fost încă stabilită. Iată mai jos subiectul filmelor aflate în competiție precum și trailerele lor.
Biblioteca Pascal (Bibliotheque Pascal) Ungaria, 2010
Regia: Szabolcs Hajdu
Mona Paparu își crește singură fetița în vârstă de trei ani. O călătorie în străinătate o silește să-și lase fiica în grija mătușii. Direcția Generală de Protecție a Copilului intervine și ia copilul în custodie. Atunci când Mona se întoarce acasă trebuie să apară în fața unui reprezentant al DGPC pentru a declara cum și-a petrecut timpul în străinătate. Filmul este povestea călătoriei, a iubirii și a vieții pe care a dus-o în Europa de Vest... așa cum a văzut-o Mona Paparu.

Eu când vreau să fluier, fluier România, 2010
Regia Florin Șerban
Silviu mai are doar cinci zile până la eliberarea din penitenciarul de minori. Dar cinci zile devin o eternitate atunci când mama lui se întoarce să-l ia pe fratele mai mic cu ea, frate pe care el l-a crescut ca pe un fiu. Totodată, Silviu se îndrăgostește de o studentă frumoasă la Sociologie, venită în practică la penitenciar. Copleșit de emoții și presat de timp, Silviu închide ochii...Libertatea, vântul, drumul, primul sărut. Din acest moment i se poate întâmpla orice.

Poate în altă viață (Vielleicht in einem anderen Leben) Austria, 2010
Regia Elisabeth Scharang
Aprilie 1945 - În ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, un grup de 20 de evrei unguri stau într-un hambar aflat la marginea unui sătuc. Marșul lor a fost întrerupt deoarece structura de comandă a SS-ului nu mai funcționează. În ciuda situației sale, prizonierul Lou Gandolf, un cântăreț de operă din Budapesta, decide să-i convingă pe ceilalți prizonieri să repete opereta "Wiener Blut" pentru o reprezentație privată, în hambar. Scopul său este să trezească simpatia țărăncii Traudl Fasching, proprietara hambarului. Pentru soții Traudl și Stefan Fasching, întâlnirea cu acești condamnați este o șansă de a-și reface căsătoria.

Strânsoarea (Pouta) Cehia, 2010
Regia Radim Spacek
Cehoslovacia, 1982. Regimul totalitar este invincibil. Antonin, un membru al poliției secrete, este plin de o furie surdă și totul în jur - serviciul și viața de familie - îl epuizează și îl plictisește. Devine obsedat de Klara, o fată pe care nu are nicio șansă s-o câștige. Lupta lui Antonin pentru a o avea doar pentru el îl va întoarce nu doar împotriva inamicilor regimului, ci și împotriva propriilor tovarăși și a sistemului pe care îl protejează.

Suflet împăcat (Pokoj v dusi) Slovacia, 2009
Regia Vladimir Balko
Tono se întoarce acasă de la închisoarea în care și-a petrecut ultimii cinci ani pentru furt de lemne. La sosirea în satul natal, Cierny Hron, acesta constată că totul s-a schimbat: el și soția sa sunt doi străini, fiul de cinci ani de-abia îl mai cunoaște și nu-și poate găsi nimic de lucru, deoarece nimeni nu vrea să angajeze un hoț. Dar Tono nu vrea să-și câștige traiul din furt, așa cum făcuse pe vremuri. Rămâne până și fără "prietenul" său apropiat, Ștefan, un influent om de afaceri local, a cărui putere ân regiune este în plină creștere.
Prietenii săi din copilărie, preotul catolic Marek și omul de afaceri Peter, își dau silința să îl ajute pe Tono să găsească drumul către viața normală. Din nefericire, aceștia au propriile greutăți de înfruntat, greutățile unor bărbați trecuți de 40 de ani, și trebuie să reziste cum pot mai bine atunci când imaginea pe care și-au făcut-o despre viață este confruntată cu realitatea dură. Tono se simte singur și caută cu disperare o soluție.
Această poveste captivantă, filmată într-un decor de munte puțin atins de mâna omului, aduce în prim-plan fenomenele tipice zonei centrale a Slovaciei: familii patriarhale, braconieri, discriminare rasială și furtul de lemne. Trăsăturile societății sunt date de tradiția puternică a familiei, credinței, prieteniei și dragostei. Cine ar fi crezut că această poveste poate avea loc în secolul al XIX-lea, în inima Europei, la doar 50 de kilometri de reședința regională.

Trandafiraș (Rozyczka) Polonia 2010
Regia Jan Kidawa-Blonski
Un scriitor cunoscut (Andrzej Seweryn) are o aventură cu o femeie frumoasă, dar mult mai tânără decât el (Magdalena Boczarska). În ciuda scandalului provocat de diferența de vârstă, avere și poziție socială, acesta se căsătorește cu frumoasa "fată de nicăieri". Orbit de propriile sentimente, scriitorul nu își dă seama că relația lor nu este o coincidență și că noua sa soție are o aventură secretă cu un alt bărbat (Robert Wieckiewicz). Între Kamila și Roman există o legătură de dragoste dublată de o conspirație secretă, iar ea nu ezită să-i furnizeze informații care să-l discrediteze pe soțul său. Fascinația erotică inițială a Kamilei pentru amantul ei se transformă în dragoste, cu toate că tânăra știe foarte bine că pentru Roman ea este doar un pion într-un joc organizat de serviciile secrete. Filmul se bazează pe evenimente reale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu