duminică, 26 iulie 2015

LA MEDIAŞ, CÂINELE DE PAZĂ A DEMOCRAŢIEI A MURIT ÎN LANŢ

Deşi a trecut mai mult de un an, de când, forţat de împrejurări, am abandonat profesia liberală de jurnalist (trustul de presă sibian la care am activat timp de două decenii a intrat în faliment!) continui deopotrivă nu doar să fiu solicitat cu insistenţă pentru diverse sfaturi, păreri, idei ori articole publicitare, de către toţi cei care au simţit că mi-am făcut în mod onest meseria ci şi regretat pentru că am abandonat intempestiv respectivul domeniu de activitate. În fapt, nu este vorba despre un abandon total pentru că, graţie blogului "Adevărul verde în faţă" (care, încă, are o audienţă superioară multor site-uri de ştiri) încerc, din postura de blogger, să informez în continuare opinia publică, pentru că aşa cum spunea şi Victor Duţă "informaţiile sunt cheia de boltă a puterii". Sau altfel spus, cu cât eşti mai bine informat, cu atâta eşti mai stăpân pe sine, pe situaţie! Deunăzi am fost abordat de către un politician local care mi-a mărturisit faptul că, în prezent, presa, numită şi "câinele de pază a democraţiei" a murit în lanţ la Mediaş. Cu alte cuvinte, nu mai există în municipiul de pe Târnava Mare niciun reprezentant al mass-media care să "latre" darămite să mai şi "muşte"! Nimic nou sub soare pentru că, oriunde în România presa, subjugată intereselor propri sau de grup, este pusă repede cu botul pe labe! Nu face excepţie de la regulă nici Mediaşul acolo unde, efectiv nu există ziarişti. Pentru că nu te poţi numi jurnalist atunci când participi la o conferinţă de presă şi, apoi, nu faci altceva decât să transcrii cele "debitate" de către reprezentantul unei autorităţi sau instituţii, ori redactezi articole şi ştiri prin metoda "copy-paste" (după comunicatele de presă remise mass-media de către aceleaşi instituţii).
Personal, de-a lungul vremii, în calitate de ziarist, m-am străduit să ofer cititorilor răspunsuri la cele cinci întrebări (cine, ce, cum, unde, când) implicându-mă profund în anchete şi investigaţii jurnalistice care m-au adus în topul jurnaliştilor de gen, dovadă stând faptul că am fost corespondent pentru judeţul Sibiu - printre altele - la "Evenimentul Zilei" şi "Adevărul". N-am scris însă niciodată pentru foloase materiale ori sinecuri aşa cum se întâmplă cu pseudojurnaliştii din Mediaş care după ce au...sărutat cu foc zone neepilate ale politicienilor locali au ajuns să-şi angajeze soţiile la "Transgaz" ori în trusturi de presă, acceptând în schimb să "latre" la lună şi să muşte doar acolo unde li se "indica". Inclusiv subsemnatul a fost acuzat că sunt "omul lui Neamţu" însă, nici în momentul de faţă nu contest şi nu mă dezic de faptul că, încă, am o foarte mare încredere în actualul edil-şef al Mediaşului. Aflându-mă, în ultimii 5 ani, în preajma acestuia, pot spune cu mâna pe inimă că orice a făcut pentru Mediaş şi locuitorii săi a fost cu bună-credinţă, chiar dacă - vor susţine, poate, cârcotaşii - şi drumul spre iad e pavat cu intenţii bune! Evident că au fost şi greşeli, unele dintre ele destul de mari (vezi cazul "Gospodărie Comunală") făcute fie în necunoştinţă de cauză fie din "diplomaţie" (pentru a-şi asigura o majoritate confortabilă în Consiliul Local, acolo unde contau voturile unui Ilie Laţa ori Teodor Plopeanu, beneficiari nemijlociţi ai respectivelor hotărâri ce au atras "atenţia" DNA-ului)!!! Una pste alta, Daniel Thellmann (este o părere cvasiunanimă) rămâne cel mai bun primar al Mediaşului din ultimul sfert de veac, iar Teodor Neamţu n-a făcut altceva decât să continue proiectele pe care boala nemiloasă şi destinul cinic l-au împiedecat pe acesta să le ducă la bun sfârşit!!!

Un comentariu:

  1. Stimate coleg a lui seful Even. , Expres, si ceva asemanator . Sa sti ca stiu cum veneau la redactie in ani 90 , cu acte , schite , proiecte , lucrari din arhive si le vindea la taraba , prin tocmeala , la pret . Erau slujbasi , militari , salariati la stat . Asa sa facut cu bani sefi redactilor respective . A fost un val de afaceri , rentabile .

    RăspundețiȘtergere